Het Mundaneum in Mons heropend

Het Mundaneum in Mons heropend

Na flinke donaties van Google en de Waalse overheid konden genodigden op 25 juni eindelijk de voorouders van de zoekmachine (her)ontdekken! Na twee jaar renovatie-werkzaamheden werd het Mundaneum heropend voor een select publiek. Het Mundaneum huisvest de indrukwekkende nalatenschap van Paul Otlet en Henri La Fontaine.

Begin vorige eeuw begonnen twee Brusselse juristen, Paul Otlet en Henri La Fontaine, alle kennis van de wereld op één plek te verzamelen. Het doel was om door documentatie en kennisverspreiding het begrip tussen mensen te vergroten en de wereld te verbeteren. Hoewel dat bij lange na niet gelukt is, heeft dat wel het bijzondere Mundaneum, ook wel ‘Vredesmachine’ genoemd, opgeleverd.
[libimg class=noborder align=right>/upload/afbeeldingen/Fotoos/otlet_thumb1.jpg[/libimg>Tegenwoordig zijn de restanten van die activiteiten in een pand in het Waalse Mons (Bergen) ondergebracht. In de aanloop naar Mons 2015, Capitale Européenne de la Culture, en middels flinke donaties van Google en de Waalse overheid kreeg het museum een flinke facelift: van archief naar multimediaal centrum voor kennis en documentatie. Het archief van het Mundaneum beslaat ca. 6 kilometer en omvat, naast de persoonlijke documenten van de stichters, dagbladen, affiches, postkaarten, glasplaten en andere documenten die zij en hun opvolgers verzameld hebben. Daarnaast beheert het Mundaneum drie thematische archieven met betrekking tot pacifisme, anarchisme en feminisme.

Twee dagen voor de heropening werden de tentoonstelling "Mapping Knowledge, Comprendre le monde par les données" en de vernieuwde ruimten aan pers en genodigden gepresenteerd.

[libimg class=noborder align=left>/upload/afbeeldingen/Fotoos/kaartenbakopen201506_thumb1.jpg[/libimg>De aftrap werd verricht door de burgemeester van Mons en oud-premier van België, Elio Di Rupo, waarna een panel bestaand uit politici uit Brussel en Wallonië, de architecten en vertegenwoordigers van de culturele sector de betekenis van het vernieuwde multimediale concept voor de gemeenschap bespraken. De avond werd besloten met een uitgebreide Belgische, lees bourgondische, borrel.
De expositie Mapping Knowledge, die dieper ingaat op datavisualisatie en fenomenen als Big Data, is nog te bezoeken tot eind mei 2016, waarbij ook het Mundaneum als geheel beslist de moeite waarde is; zo zijn vele duizenden steekkaartlaadjes ook nog aanwezig in deze parel van Mons.

Mundaneum, Rue de Nimy 76, 7000 Mons
Open: Di-Vr 13-17 uur za-zo 11-18 uur
Cees de Bondt van KEI was aanwezig bij de heropening van het Mundaneum, wij danken hem voor dit verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*