Resultaten onderzoek naar toolgebruik wetenschappelijk onderzoek beschikbaar

Resultaten onderzoek naar toolgebruik wetenschappelijk onderzoek beschikbaar

Science is in transition. Bibliotheken volgen het proces van veranderingen in wetenschappelijke communicatie op de voet en passen hun dienstverlening aan nieuwe werkwijzen van hun klanten aan. Het gaat bijvoorbeeld om data delen, outreach-activiteiten, delen van pre-prints en presentaties, open workflows en protocollen en veranderende peer review en assessments. Om beleid goed te onderbouwen is gedetailleerde informatie over gaande veranderingen van belang.

Bianca Kramer en Jeroen Bosman (beide van de Universiteitsbibliotheek Utrecht) hebben hun onderzoek naar innovaties en workflows in de wetenschappelijke communicatie afgerond. De enquête is met een respons van 20.663 geslaagd te noemen. Bianca en Jeroen hebben de data gedeeld als dataset (ruwe zowel als opgeschoonde data) in Zenodo, en sinds kort ook als vriendelijk interactief dashboard met Silk. Ook hebben zij een datapaper geschreven met de methodologische details, in F1000Research.

Hiermee zijn de resultaten beschikbaar voor de gemeenschap, zowel voor verdergaande analyse als direct gebruik. Zelf plannen zij ook analyses en vervolgonderzoek en tevens willen zij collega’s in het land aanmoedigen (o.a. via een workshop voor de O&O groep van KNVI) om de data te analyseren en in te zetten, bijvoorbeeld bij evaluatie en vernieuwing van dienstverlening.

Alle details en links naar de genoemde publicaties staan op de projectwebsite.

Ook is er een database met meer dan 600 tools beschikbaar.

Het Vogin Fonds ondersteunde dit initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*